Trispalvė

Kad ryte žurnalistai geria ne kavą ar arbatą, o smegenų minkštėjimo skystį man jau seniai aišku ir nieko aš čia nematau blogo (patys minkštėja), tačiau kad minkštėdami skleidžia tikrovę neatitinkančius faktus (o kuo toliau, tuo energingiau), galima įsitikinti pasklaidžius prabėgusios savaitės ar keleto paskutinių mėnesių leidinių publikacijas….:)))

“….nauja Birmos vėliava yra tokia pati trispalvė kaip ir Lietuvos…”

Mianmaro"Trispalvė".

Mianmaro“Trispalvė“.

Tik daltonikai “ryte atsikėlę” gali taip rašyti……., kad Lietuvos trispalvė “tokia pati kaip nauja Birmos vėliava” (Mianmaro Sąjungos Respublika (Mianmaras; iki 1989 metų – Birma).

Jeigu rytuoliams Lietuvos vėliavos spalvos yra tokios pačios kaip ir Mianmaro (“tokia pati trispalvė”), tuomet apelsinai yra geltoni, o ananasai – mėlynos spalvos….

Neteko man matyti (kalbama apie valstybines institucijas), kad JAV arba Didžiosios  Britanijos vėliavų raudona spalva būtų rožinė, šviesiai raudona, ar bordo, o šių šalių vėliavų mėlyna spalva būtų žydra,  elektrinė, azūras, turkio, ciano, ar paprasta mėlyna.

Pvz: JAV vėliavos raudona spalva – “Old Glory Red”, mėlyna – “Old Glory Blue”. Net  JAV vėliavos balta spalva “White” nėra balta, o pilkšvas baltumas (išskyrus tam tikras vėliavos spalvų naudojimo subtilybes).

Na, tikrai neteko.

Tačiau Lietuvos vėliavos spalvinių kratinių teko matyti tiek, kad nors vežimu vežk….

Televizijoje, internete, spaudoje, media leidiniuose pilna paveiksliukų ar filmuotos medžiagos, kur galima pamatyti aibes Lietuvos vėliavos darkytojų darbų:

geltona spalva, dažniausiai, būna nudažyta “citrina” (Citrininė spalva) arba Geltonasis šartrezas;

žalia – citrininė žalia, salotinė, žalia, šartrezas (žalsvai geltona spalva), Lime (šviesi, gelsvai žalsva spalva) ir dar viskio plauko žali bananai;

o vėliavos Raudona spalva – nuo paprastos raudonos iki vos ne purpurinės.

Dažniausiai sutinkamas „Trispalvės“ („Tiap liap“ dažytojų) spalvų derinys:

Psiaudo "Trispalvė"

Psiaudo „Trispalvė“.

“Pavaikščiojus” po internetines erdves matome, kaip Lietuvos valstybinės įstaigos ir organizacijos “gerbia” Lietuvos vėliavą. Net Krašto apsaugos departamento tinklapio vėliavos (tinklapio kalbos pasirinkimo ikona) spalvų gama “toli šaukia” ir apie tikras Lietuvos vėliavos spalvas jie iš senelių pasakų gal ir tegirdėjo…

Keista, kaip Bolivaro departamento pareigūnai (Bolivaras (isp. Bolívar) – departamentas Kolumbijos šiaurėje, Karibų jūros pakrantėje) dar iki šiol neįteikė Lietuvos funkcionieriams apdovanojimų už jų šalies vėliavos reklamavimą Lietuvos valstybės švenčių, minėjimų, mitingų ir renginių metu…:))

Kolumbijos Bolivaro departamento vėliava

Kolumbijos Bolivaro departamento vėliava

O jau visų kratinių viršūnėje  – tinklapis „Lietuva Europos sąjungoje“ (www.euro.lt).

Kolumbijos Bolivaras net sapnuoti nesapnavo, kad jų departamentas jau senokai Europos sąjungoje.

Lietuvos trispalvė:

Lietuvos Respublikos vėliavos spalvos

Lietuvos Respublikos vėliava

Mianmaro“Trispalvė“.

2 thoughts on “Trispalvė

  1. Ką žinot kodėl ir kaip būtent šią vėliavos variantą pasirinko mūsų praeities politikai? Kodėl ji neteisingai pagal hieraldikos principus sutverta, ir kas tam įtakojo? Man ji graži, bet iš tolo jos nesimato, nes raudona ir žalia šalia dėl emalės spalvos 🤐

  2. Mūsų praeities politikai kadaise rinko tautinę vėliavą (ne valstybinę vėliavą). Tik vėliau ji tapo valstybės vėliava. Dabartinė Lietuvos Respublikos vėliava — įtvirtina tautinės trispalvės, kaip valstybinės vėliavos statusą turinti vėliava (dar ji vadinama Lietuvos tautos vėliava).
    Na, mes išsiskiriame iš kitų tuo, kad Lietuva turi dvi oficialias vėliavas — tautinę (valstybinę) vėliavą (trispalvė) ir Lietuvos valstybės istorinę vėliavą (baltas vytis raudoname fone).
    Kažkada besidominant trispalvės atsiradimo istorija (dar sovietų laikais), teko sužinoti, kad Komisija (J. Basanavičius, A. Žmuidzinavičius, T. Daugirdas) pateikė projektą, o Lietuvos Taryba jį patvirtino. Taigi, taip 3 asmenys ir „pagamino“ Lietuvos tautinę vėliavą.
    Vis tik reikia pabrėžti, kad J. Basanavičius kelis kartus siūlė vėliavą su baltu raiteliu raudoname lauke, bet šis variantas kelis kartus buvo atmestas, kadangi pernelyg sudėtingas projektas — anuomet išsiuvinėti raitelį nebuvo jau taip paprasta.
    Žvelgiant į anų laikų (1917–1919 m.) tėkmę, ne paskutinę reikšmę turėjo ir tai, kad rinkti gražūs spalviniai deriniai (sąmoningai atmetant heraldiką); kiekviena pasirinkta vėliavos spalva simbolizavo tam tikrą gimtojo krašto identitetą (Žemė ir Saulė):
    geltona — saulė ir banguojantys geltoni javai;
    žalia — augmenija (miškai, pievos);
    raudona — raudonas molis (žemės gelmės).
    (Nors dabar Lietuvos valstybinės vėliavos spalvos išaiškinamos kiek kitaip).
    Detaliai Lietuvos vėliavos (trispalvė) atsiradimo istorija yra aprašyta Vikipedijoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *