Sugalvojau, nupiešiau, išsiunčiau, atspausdino.

#001 Retrospektyva

1980 m. gruodžio mėn. 26 diena.

Lietuvos TSR Valstybinio Televizijos ir radijo komiteto savaitraštyje „Kalba Vilnius“ (Nr.52 (1282)) buvo atspausdinta pirmoji mano karikatūra.

„Kalba Vilnius“ redakcijoje tuo metu dirbo dailininkas Zenonas Šteinys. Jis „pramušė“, kad leidinio paskutiniame puslapyje būtų spausdinami Lietuvos karikatūristų darbai. Maždaug kartą per mėnesį, savaitraščio rubrikoje  „Linksmoji banga“ buvo spausdinamos karikatūros.

Kiekvienas naujas savaitraščio numerio karikatūrų puslapis turėjo vis kitą, kintančią temą. Kito numerio karikatūrų tema būdavo anonsuojama šalia atspausdintų karikatūrų. Paskelbus kito numerio karikatūrų temą karikatūristams reikėdavo suspėti per porą ar tris savaites sugalvoti, nupiešti ir išsiųsti darbą į redakciją. Kelios dienos iki pasirodant karikatūrų puslapiui (jeigu gerai prisimenu) būdavo paskutinis terminas, kuomet dar priimdavo darbus atrankai, tam kad leidinio redakcija suspėtų paruošti medžiagą penktadieniniam savaitraščio numeriui (savaitraštis „Kalba Vilnius“ prekyboje pasirodydavo penktadieniais).

Paskutinio 1980 metų gruodžio mėn. savaitraščio numerio tema buvo „Naujieji metai“.

Sugalvojau, nupiešiau, išsiunčiau, atspausdino.

Piešti karikatūras pradėjau dar besimokydamas mokykloje. Vėliau, jau pradėjęs studijas Vilniaus Universitete, tęsiau šį malonų širdžiai užsiėmimą. Tačiau tuo metu paišiau karikatūras daugiau sau nei kitiems (nors ir dabar panašiai darau). Karikatūrų piešimas tebuvo man hobis. Kadangi nebuvau baigęs jokių su piešimu susijusių mokslų (netgi piešimo būrelių nelankęs), tai apskritai net galvojau, kad tiek žurnale „Šluota“, tiek ir kituose respublikiniuose leidiniuose spausdinamos tik profesionalių dailininkų karikatūros.

Fortūna taip pasisuko, kad neakivaizdiniu būdu susipažinau su Zenonu Šteiniu. Dabar jau gerai nepamenu beveik 40-ties metų senumo įvykių, bet regis Zenonui buvo parodytas pluoštas mano karikatūrų, kurio „teigiami“ atsiliepimai padrąsino bei paskatino mane pirmai publikacijai.

Perskaitęs savaitraštyje „Kalba Vilnius“ apie paskutinės metų savaitės karikatūrų temą, sugalvojau karikatūrą, nupiešiau, išsiunčiau ją į redakciją ir nekantraudamas laukiau (suprantama, kad teigiamo!) rezultato. 1980 m. gruodžio 26 d. ir pasirodė mano pirmoji karikatūra respublikiniame leidinyje.

Tai ir yra tas piešinys, kuris (formaliai) ženklina mano kūrybinio kelio pradžią.

1980 m. gruodžio mėn. 26 d. savaitraštyje „Kalba Vilnius“ (Nr. 52) buvo atspausdinta pirmoji mano karikatūra „Su Naujais metais!“

Info:
„Kalba Vilnius“ – Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos savaitraštis, ėjęs nuo 1956 m. balandžio 6 d. iki 2000 m. Vilniuje.
Be televizijos ir radijo programų, skelbė publikacijas, susijusias su Lietuvos politiniu, visuomeniniu ir kultūriniu gyvenimu, radijo ir televizijos laidomis, žurnalistų darbu.

 

* * *

Šarūnas Facebook

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *