Lovys

Humoristinio piešinio-karikatūros („Alaus lovys“) sukūrimo seka – nuo eskizo iki užbaigto kūrinio.

Piešinio atsiradimo aplinkybės ir kūrimo detalės.

* * *

Praūžė renginių gausa, nuvilnijo, nuskriejo šventės šurmuliai (Jūros šventė – 2014), kurie pasiliks maloniuose, šiltuose prisiminimuose, nuotraukose, bičiulių šypsenose, pažįstamų veiduose.

Karikatūrų parodai-konkursui „Humoristinis brizas – 2014“ nupiešiau 4 naujus darbus. Vieno iš jų atsiradimas buvo, galima sakyti, visiškai atsitiktinis – improvizuojant piešimo procese.

Ruošiantis piešti parodai piešinių ciklą, kaip ir visuomet, prieš tai miklinau ranką – piešiau eskizus. Po ilgesnės pertraukos tarp piešimų būtina „atmušti ranką“, nes ji „neklauso“, tarsi suakmenėjusi būna. Kartais net atrodo, kad tai ne tavo paties ranka, o kažkoks svetimkūnis, – neklauso, nors tu ką nori daryk su ja…

Taigi, paišinėjau bet ką.

Nupiešiau eskizą „Šiaudelis“:

Nuskenuotas eskizas „Šiaudelis“.

// Piešinys-eskizas nupieštas ant paprasto kanceliarinio A4 lapo formato. Piešta mikrografu (automatinis pieštukas) Stabilo 3135N, grafito širdelė – HB, juoda spalva, storis – 0.5 mm. //

Nupieštą eskizą atidėjau į šalį, toliau „treniravau“ ranką piešdamas kitus eskizus.

Kitą dieną sklaidydamas prieš tai pieštus eskizus, „vertinau“ rankos pasiruošimą, sugebėjimą guldyti linijas ant popieriaus. Akis kiek ilgiau „užkliuvo“ ties eskizu „Šiaudelis“. Kažkas viduje kuždėjo, kad galima rimčiau „užsiimti“ šiuo eskizu.

Nuskenavau eskizą, šiek tiek pravaliau „šiukšles“. Nusprendžiau vektorizuoti jį.

// Vektorizavimas – linijos, grafika piešiama skaitmeniniu būdu; vaizdas kuriamas vektoriais. //

Vektorizuotas piešinys „Šiaudelis“.

Vektorizavau piešinį sportinio smalsumo vedamas ir gal dar todėl, kad reikalinga buvo taip pat ir piešimą vektoriais neužmiršti. Jokių konkrečių minčių dėl tolimesnio eskizo „šlifavimo“ ir užbaigimo „iki karikatūros ar humoristinio piešinio“ – mintyse net nebuvo.

Baiginėjant vektorizuoti piešinį, galvoje jau ėmė suktis tolimesnės eigos mintys: nusprendžiau dar ir nuspalvinti personažą, o taurelę piešinyje pakeisti kažkuo kitu.

Nuspalvintas personažas „Turistas“.

Baiginėjant spalvinti „turistą“ galvoje toliau mintys „dėliojosi“, sukosi įvairūs galimi piešinio variantai ir idėjos vystymas. Sumečiau – tai bus pilietis, pajūrio bare, šiaudeliu siurbantis alų/gėralą iš lovio.

Taigi, žingsnis po žingsnio ir eskizas transformavosi į satyrinį-humoristinį piešinį.

Kadangi piešinio idėja jau buvo galutinai sugeneruota, aiški, tereikėjo išpildyti užmanymą.

Priekinis planas, vidurinis planas, tolimas planas….

Kuo toliau į mišką, tuo daugiau malkų. Panašiai ir karikatūrų piešimo fronte. Galvoji, kad tuoj, tuoj bus baigta, tačiau detalė po detalės ir piešimo laikas išsitempia, užtrunkama ženkliai daugiau valandų, nei galima buvo tikėtis prieš sėdant piešti.

Baras, stalo lentos, aliarmo/apsaugos mygtukas, statinė, žaidimo kauliukai, skysčių nutekėjimai ant lentų, šešėliai… medinės atramos, šiaudinis stogas, alaus lovys, tušti loviai, rankenos, metaliniai vėjo varpeliai,.. jūra, kamuolys, dangus…

Trečią dieną piešiant atrodė: nebus nei galo, nei krašto šiam darbui…
Tai ne! Man viso šito dar nepakako, – sugalvojau dar pora vėliavėlių įkomponuoti….

Taip bepaišant laikas perkopė į ketvirtą darbo dieną…

Dvi vėliavėlės.

Dažnas pilietis kliadingai galvoja apie vaivorykštines vėliavas. Vaivorykštė vaivorykštei nelygu. 7 spalvų vaivorykštinė vėliava – pacifistų (Peace flag), kurios nereikia sutapatinti su kita vėliava, nes ta kita – 6 spalvų vaivorykštinė vėliava ir jos spalvų išsidėstymas yra atvirkštinis. Pacifistų vėliavos violetinė viršuje, tuo tarpu kitos vėliavos violetinė spalva yra jos apačioje. Tai ir yra esminis šių vėliavų skirtumas.

// Pacifistinė vėliava – violetinė, mėlyna , azuras, žalia, geltona, oranžinė, raudona. //
// Mažumų vėliava – raudona, oranžinė, geltona, žalia, mėlyna, violetinė. //

Piešinyje antra, balta vėliavėlė, tarsi saulutė spinduliuojanti. Tai – mano fantazijos produktas. Nemanau, kad tokia vėliava realiai gyvenime yra, nesigilinau.

Kas yra skaitęs Kurto Voneguto romaną „Čempionų pusryčiai“, tas nesunkiai gali suprasti, kas ir kaip.

Gal sąmoningai, o gal ne (taip galima būtų galvoti, „ir kas galėtų paneigti?“), spalvotų orientacijų veikėjai ant savo vėliavų užrašo žodį taika (Peace), įkomponuoja dar antikarinį simbolį ir vėliava, tarsi taikos, tačiau ne taikos, – vaivorykštės spavos tai tik 6…

* * *

Apie gėralą lovyje.

Akivaizdus faktas, kad didžiosios alaus gamyklos ypač vasaros metu, „High Gravity“ alaus gamybos būdu, kuomet verdama viena stipri alaus misa ir, skiedžiant ją specialiu vandeniu bei naudojant dažiklius, saldiklius ir kvapiąsias medžiagas, iš jos sukuriama daug skirtingų alaus rūšių.

Cheminiu būdu galima pagaminti net iki 16.2% alkoholio, papildant alaus misą cheminiais priedais, tokiais kaip azoto žaliava, ergosterolis, oleino rūgštys… Ir tai vadinama!!! alumi….

Alaus gėralas pagamintas pagreitintai, cheminiu būdu, iš netikrų ingridientų, negali būti nei tikras, nei tradicinis, nei kokybiškas. Pagamintas su apynių ekstraktais nėra nei aromatingas, nei skanus, tačiau tauta siurbia pasigardžiuodama.

Kaip genialus A. Raikinas vienoje intermedijoje šaipėsi: „Дурют нашего брата, ой дурют… “ (Kvailina (knisa) mums smegenis, oi knisa…).

Sunku suprasti tautiečius, kurie siurbia tokiu būdu pagamintą „alaus“ gėralą ir dar tauzyja niekus apie jo puikų skonį ir kokybę…

* * *

Finalinis piešinys:


Alaus (gėralo) lovys. Finalinis piešinys.

Užbaigtas darbas yra skaitmeninis 2d piešinys, 28×22,5 cm. dydžio, skiramoji geba (rezoliucija) – 300 dpi.

// Skaitmeninis 2d – 2 dimensijų piešinys sukurtas skaitmeninėmis piešimo programomis. //

Satyrinių, humoristinių piešinių ir karikatūrų parodą „Humoristinis brizas – 2014“ iki rugpjūčio 25 d. galima aplankyti Palangos vasaros skaitykloje (Vytauto g. 72, Palanga).

* * *

Šarūnas Facebook


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *