Karikatūra, Rokas (Pank) ir peroksidinė kekšė

Karikatūra, Rokas (Pank) ir peroksidinė kekšė

Pank rokas

„(Punk Rock; angl. punk ‘atliekos’, amer. angl. ‘kekšė’) – roko muzikos atmaina, susiformavusi JAV XX a. aštuntojo dešimtmečio pradžioje iš garage rock, pasižyminti paprastumu, energingumu, greitumu.

Jungtinės Karalystės grupės – Sex Pistols, The Clash, The Damned . Tokios pank roko grupės kaip Rancid, The Offspring, Bad Religion, Screeching Weasel, Green Day pank roką iš pogrindžio iškėlė ir pristatė platesnėms masėms.

Pank roko muzikai būdinga paprasta muzikinė struktūra, didžioji dalis pank roko dainų neviršija dviejų minučių. Pankroko atsiradimui nemažai įtakos turėjo ankstesnė britų glam roko banga. Pankrokas praktiškai atsirado kaip atsvara glam rokui.“

Pankų ideologija

„Pankų ideologijos pagrindas – individo teisė į laisvę ir mažiau apribotas gyvenimo būdas. Pankų etika yra radikali ir atsisako susitaikymo su nustatytomis visuomenės normomis.

Pankai apolitiški arba prisilaikantys kairiųjų pažiūrų. Pank judėjimo pamatas – anarchistinė filosofija (Piotro Kropotkino, Phakio Beyo veikalai).

Pankų įsitikinimai susiję su anarchizmu, anti-autoritarizmu, anti-nacionalizmu (nors yra ir atvirkščiai – pankų nacionalistų), anti-militarizmu (pacifizmas), anti-kapitalizmu, anti-rasizmu, anti-seksizmu, anti-heteroseksizmu, ekologija, vegetarizmu, gyvūnų teisėmis.“

CHa

1976-1978 m. pankroko muzikos klestėjimo laikais niekur nedingo ir neišnyko rokas.

Jei panagrinėtume, kokių rock grupių albumai tuo pačiu laikotarpiu (1976-1978 m.) buvo išleisti, tas punk blanksta kaip skruzdėlė prieš dramblį, tai – auksinis roko muzikos (ir ne vien roko) dešimtmetis (1970-1980 m.)

Žvelgiant iš šių dienų perspektyvos, nebūtų sunku muzikos gurmanui per pusę sekundės apsispręsti, į kurios grupės – „Sex Pistols“ ar „Led Zeppelin“ koncertą eiti…

Tačiau tuo pačiu akimirksniu paklausčiau: „O kodėl esu verčiamas rinktis, kodėl negaliu nueiti ir į vienos grupės koncertą, ir į kitos?“

Taip ir šiuolaikiniame gyvenime, vis dažniau dėl kažkieno sąmoningų manipuliacinių veiksmų esame verčiami, priversti rinktis.

2014 m. vyko Referendumas dėl žemės nuosavybės teisės grąžinimo. Reikėjo pritarti arba nepritarti Įstatymų pakeitimams. Tarsi nieko ir baisaus, nubalsuosi ir bus paskelbti rezultatai liaudies ir tautos vardu.

Biuletenio ištrauka:

Pakeisti 9 straipsnio pirmąją dalį ir ją išdėstyti taip:

„Svarbiausi Valstybes bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu. Referendumu priimti sprendimai gali būti keičiami tik referendumu.

Pakeisti 9 straipsnio trečiąją dalį ir ją išdėstyti taip:

„Referendumas taip pat skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 100 tūkstančių piliečių, turinčių rinkimų teisę.

Manyčiau, kad retas kuris atkreipė dėmesį į tai, kad buvo suplakta į vieną katilą skirtingi dalykai. Kaip galima vienu sprendimu vertinti kelis nevienodus dalykus? Pavyzdžiui, devinto straipsnio pirmai daliai norima pritarti (tauta tesprendžia), o jo trečiai daliai (kad vietoj 300 tūkstančių būtų 100 tūkstančių) – ne?

Štai kur visa šiuolaikinių juodųjų technologijų manipuliavimo visuomenės nuomone esmė…

Dažnėja atvejų kai sąmoningai suplakama į vieną bendrą katilą visiškai skirtingi dalykai (dažnai net vienas kitam prieštaraujantys), siekiant savanaudžių kėslų ir norėjimu manipuliuoti masėmis, kurios dažnai jau nesugeba mąstyti ir analizuoti, nes masių bukinimui mesti ir pajungti dideli resursai, pradedant šiuolaikine, dabartine švietimo sistema…

Ir CHa (Charlie Hebdon) visame tame kontekste galima įžvelgti kaip sudėtinė sistemingo strateginio masių valdymo, manipuliavimo veiklos dalis…

Šiuo metu stebimas taikomosios-propagandinės karikatūros bujojimas – politiniai šaržai, politinės karikatūros.

Tačiau ir meninė karikatūra niekur neišnyko. Laikas atsijos kas yra koks…

Politinė karikatūra yra kovos įrankis ir su menu (meninė karikatūra) dažniausiai jokio ryšio neturi. Tai tik kitokio lygmens ginklas, kuris nešaudo, nesužeidžia (turima galvoje, kad nepatiriamas fizinis skausmas).

Ir daugeliu atvejų politinė karikatūra paprasčiausiai tėra peroksidinė* kekšė, nes jos paskirtis – tenkinti suinteresuotų grupių poreikius (orgazmą).

*peroksidinė – ryškiai dažyta blondinė

Šarūnas Facebook


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *