Romas Palčiauskas – 80

Keistas, tačiau maloniai šiltas prisiminimų jausmas užlieja širdį. Satyros ir humoro žurnalą „Šluota“ pirmą kartą į rankas paėmiau pradėjęs lankyti mokyklą. Prieš akis taip ir išlikęs atmintyje vaizdas – rankose laikau atsivertęs paskutinį žurnalo puslapį ir negaliu atitraukti aklių nuo dailių piešinėlių – Romo Palčiausko komikso „Džekas ir Bobis“. Piešinukai mane taip pakerėjo, buvo toks stiprus įspūdis, kad atmintin įsirėžęs komikso herojų duetas kaip mat mano buvo pamiltas. Piešinukai mane pakerėjo ir ilgam.


Romas Palčiauskas. Komiksas „Džekas ir Bobis“ („Šluota“, 1969 m., Nr.23 (366))

Nors tuo metu vienvaldžiu favoritu buvo (ir liko) karikatūristas Fridrikas Samukas, kuris „Švyturys“ žurnalui paišė mini komiksą „Miko Ridiko nuotykiai“, tačiau vienu ypu greta įsitaisė ir „Džekas ir Bobis“. O kaip ilgu būdavo laukti tas dvi savaites, kol pasirodys naujas žurnalo numeris, kuriame bus taip mielas akiai naujas komiksas paskutiniame puslapyje! Kartais taip lėtai slinkdavo tos savaitės, kad vos ne valandas tekdavo skaičiuoti, kada gi kioskuose pasirodys naujas žurnalo numeris. O savaitės taip ir slinkdavo, – nuo vieno komikso iki kito.

Tik ženkliai vėliau sau „atradau“ ankstesnius Romo Palčiausko pieštus komiksus „Širdis, peilis ir koltas“ bei „Fredas – „Medinė koja“.

Komiksas „Džekas ir Bobis“

1968 m., jau treti metai, kaip vyko antikomunistinis karas Vietname (JAV ir kitų valstybių kariuomenės įvedimas į pietų Vietnamą (1965–1973 m.). Šaltojo karo laikotarpiu privalu buvo žengti koja kojon su to meto propagandine mašina, pataikyti į ideologiškai „teisingą“ vagą. Žurnalas „Šluota“ (net neabejojama) privalėjo pasmerkti ir nukreipti savo negailestingus satyros ir humoro ginklus kovai su imperialistinio kapitalizmo flagmanu. Dirbę žurnalo redakcijoje darbuotojai gali tik patvirtinti, kad kitaip ir negalėjo būti, nes direktyvos buvo nuleistos iš aukščiau, o ir satyrai bei humorui buvo skiriamas ypatingas cenzorių dėmesys, kad jokiu būdu tik kas nors neišlįstų, tai kas neturi išlįsti. Todėl nėra nieko keisto, kad komikso autoriui buvo „pavesta“ svarbi misija – galingu satyros ir humoro kalaviju mosuoti virš taip nekenčiamų kapitalistų-imperialistų galvų.

Vieną dieną žurnalo vyriausias redaktorius J.Bulota pasikvietė pas save į kabinetą R. Palčiauską ir pateikė paslūlymą, kurio negalima buvo atsisakyti – bosas pasisiūlė pats kurti temas būsimam naujam komiksui.

// Tuo metu žurnale „Šluota“ dar buvo publikuojamas kitas R. Palčiausko populiarus komiksas „Širdis, peilis ir koltas“ //

Kaip pats R. Palčiauskas su šypsena prisimena: „Sunkus atvejis, jis (Redaktorius) man patinka nepatinka, o pabandyk redaktoriui atsisakyti, – tai arba išlėksi iš darbo, arba honoraras nukentės“.

Todėl palaipsniui teko numarinti Fredą – pagrindinis herojus pradžioje netenka vienos kojos, o komiksas nauju pavadinimu („Fredas – „Medinė koja“) dar kuris laikas publikuojamas, tačiau netrukus visiškai likviduojamas („sukišamas“ jis ir jo draugė po velėna). Tuo metu ir išmuša naujo komikso žvaigždžių valanda.

Komiksas „Džekas ir Bobis“ pasirodė pačiame Vietnamo karo įkarštyje. 1968 m. vasario mėn. atspausdinamas pirmasis „Džekas ir Bobis“ epizodas. Nors komikso pagrindinė tematika buvo JAV karinių veiksmų Vietname išjuokimas, pasmerkimas, kiek vėliau nestokota ir „supuvėliško“ kapitalistinio gyvenimo būdo pašiepiančių epizodų. Tačiau būtent šis komiksas ir jo herojai tapo tikru proveržiu Lietuvos komiksų, karikatūros meno istorijoje. „Džekas ir Bobis“ komikso populiarumas buvo milžiniškas, jis patiko visoms gyventojų grupėms, nuo jaunimo iki senimo, tą byloja ir išaugę žurnalo tiražai. Tai buvo visų labai mėgiamas ir populiarus to meto laikų komiksas.

Šarūnas Facebook


2 thoughts on “Romas Palčiauskas – 80

  1. ..aš ir gimiau tais pačiais metais, kai gimė pirmasis komiksas ,,Džekas ir Bobis“. Turbūt tai buvo sutapimas. 🙂
    Bet šis komiksas turbūt įkvėpė mane tapti tuo, kuo esu dabar.:D Ačiū Romui Palčiauskui.

  2. Tai manau daugeli pakerejo. Ir itakojo. As asmeniskai pas mociute kaime ant auksto radau tarp sendaikciu ir negalejau atitraukti akiu veliau:-)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *