Pirmos peckelionės. III Dalis

#024 Retrospektyva: Pirmos peckelionės. 1964–1966 m. III Dalis

III Dalis
Saulė pro debesis

Įvertindamas tarybinio Rojaus realijas, šiandien galvočiau, kad, tarsi ir nuskilo (sąlyginai) man, kadangi, palyginus, nebloga ir palanki aplinka susiformavo septinto dešimtmečio pradžioje. Tuo metu Tarybų sąjungoje buvo taip vadinamas „Atšilimo“ laikotarpis (N. Chruščiovo valdymo metai pasižymėjo politiniais, ekonominiais ir kultūriniais pokyčiais, kurie atnešė gyventojams laisvesnio ir geresnio gyvenimo viltį, šiek tiek (sąlyginai) sumažėjo suvaržymų).

Tai buvo laikas, kai sunoko ir pasipylė „Atšilimo“ laikotarpio vaisiai: pasirodė (nors ir komunistuojančių autorių (buvo publikuojami tik tie dailininkai, kurie bendradarbiavo su savo šalies komunistų partijos leidiniais)) virtinė satyrinių-humoristinių albumų (rusų kalba):

  • Герлуф Бидструп. „Сатира и юмор“ / Herluf Bidstrup. „Humorit ja satiiri“ (1959 m. Estijoje išleistos satyrinės-humoristinės istorijos paveikslėliuose);
  • Жан Эффель. „Сотворение мира и человека“, 1959 г., Жан Эффель. „Адам познает мир“, 1961 г., Жан Эффель. „На темы дня“, 1963 г.;
  • Збигнев Ленгрен. „100 юмористических рисунков“, 1965 год.

Bene didžiausią įspūdį man, pypliui, paliko Herlufo Bidstrupo pieštinių istorijų (komiksai) albumas.

Šie keli satyriniai-humoristiniai leidiniai, tarsi saulės spinduliai pro debesis kažkiek atitirpdė šaltojo karo sukurptą nematomą sieną ir nutiesė šiokią tokią brydę — galimybę susipažinti su užsienio šalių autorių kūrybą. Nesgi iki 1953 m. praktiškai aklinai uždaryta siena buvo beveik dešimčiai metų (nuo 1955 m. iki 1964 m.) šiek tiek praverta.

Tad nenuostabu, kad kaipsyk „Atšilimo“ periodu buvo prikeltas iš užmaršties ir imtas vėl leisti respublikinis satyros ir humoro žurnalas „Šluota“ — 1956 metų gruodžio mėn. pasirodė pirmas atnaujinto žurnalo numeris.

„Šluota“ prisikėlimas (skaityti)

 

* * *

Šarūnas Facebook

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *