Kiaulės. I dalis

#032 Retrospektyva: Kiaulės. I dalis

Nupieštas karikatūrų ciklas apie šunis („Šuo — geriausias žmogaus draugas“) buvo palankiai LTV laidos „Dailininkai šypsosi“ kūrėjų įvertintas, tad netrukus sulaukiau iš jų pasiūlymo nupiešti kitą piešinių ciklą šiai laidai. Laiko atseikėta buvo nedaug, tad per palyginus trumpą laiką turėjau nupiešti 15-20 darbų, todėl reikėjo pasirinkti tokią temą, kuri neįklampintų manęs į didelius svarstymus ir begalinių abejonių liūną.

Taigi, ilgai nesvarsčius, kito karikatūrų ciklo temos pasirinkimas nekėlė abejonių. Per eilę metų buvau sukaupęs šūsnį darbų apie kiaules, todėl nereikėjo naujo piešinių ciklo pradėti „nuo nulio“, tačiau buvo nedidelis niuansas. Anksčiau pieštos karikatūros apie kiaules buvo 3-5 m. senumo ir visos jos – juodai baltos, dargi per tą laiką jau buvo pasikeitęs mano piešimo braižas, piešinių stilistika, sukaupta nemažai piešimo patirties ir praktinių įgūdžių.

Todėl visas karikatūras reikėjo nupiešti naujai, kad piešiniai stilistiškai „neiškristų“ iš bendros visumos ir harmoningai derėtų bendrame garde.

Atskaitos tašku pasirinkau 1985 m. sukurtą karikatūrą „Špaga“. Aš ją pačią pirmą ir perpiešiau naujai. Visą ciklą apie kiaules buvau suplanavęs pateikti spalvotai, todėl kelias anksčiau nupieštas karikatūras taip pat teko perpiešti iš naujo.

Kiaulių ciklą sudarė 20 karikatūrų. Laida „Dailininkai šypsosi“ su kiaulių ciklo piešiniais 1989 m. balandžio 23 d. buvo parodyta per LTV.

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, Cartoon, Karikaturen, Caricatura.
> Paskutinis noras / The Last Wish <
//  LTV „Dailininkai šypsosi“, 1989 m., balandis. //

> Paskutinis noras / The Last Wish <
> LTV „Dailininkai šypsosi“, 1989 m., balandis. <


// Karikatūras „Špaga“ — tai pati pirmoji respublikinėje spaudoje publikuota karikatūra, kurioje dominuojantis personažas — personifikuota kiaulė. Vėlesniais metais piešiau gana daug karikatūrų, kurių siužetuose pagrindiniais smuikais grojo kiaulės. Tad ši karikatūra, yra tarsi tramplinas į kiaulemaniją — virtinės piešinių apie kiaules. //


Karikatūrų ciklo apie kiaules piešiniams pasisekė, bene, labiausiai (negu kitų LTV laidoje „Dailininkai šypsosi“ parodytiems karikatūrų ciklams apie šunis bei avis). Didžioji dauguma (trys ketvirtadaliai) karikatūrų iš kiaulių ciklo vėliau buvo atspausdintos keliuose šalies leidiniuose („Šluota“, „Respublika“).

 

* * *

Šarūnas Facebook

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *