Gauriukas ir Mauriukas. Pradžia

#043 Retrospektyva: Gauriukas ir Mauriukas. Pradžia

„Genys“
Laukiant gandrų vizito ėmiau vis dažniau domėtis vaikų auditorijai skirtais leidiniais, tyrinėti juos. Suprantama, kad bene geriausiai man buvo žinomas ir nuo mažų dienų arčiausiai širdies šliejosi mėnesinis žurnalas mažiesiems skaitytojams „Genys“.

// „Genys“. 1940–1941 m. buvo leidžiamas Kaune kaip dvisavaitinis vaikams skirtas žurnalas. 1954–1988 m. ėjo Vilniuje kaip mėnesinis žurnalas ikimokyklinio ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams. Nuo 1989 m. Nr. 11 iki 1996 m. – literatūrinis-meninis žurnalas mažiesiems.
Anuomet tai buvo labai populiarus ir didelį skaitytojų ratą turintis žurnalas.
Pvz., leidinio tiražas 1987 m. – 172 000 egz. //

1990–1991 m. žurnalo puslapiuose galima buvo rasti daug įvairiausių komiksų, tad sumečiau, kad gal būtų verta ir man pabandyti kokį vieną kitą komiksą sukurti, juolab, kad iki to laiko šioje mano kūrybos nišoje žiojėjo gili praraja.

Pirma Gauriuko ir Mauriuko istorija
Pirmą pieštinę istoriją apie šuniukų Gauriuko ir Mauriuko nuotykius (darbinis komikso pavadinimas buvo „Bimas ir Bumis“) nupiešiau ir nunešiau į „Genio“ redakciją 1991 m. gegužės 15 d. (penktadienis).

Pirmame komikse piešiniai porina apie tai, kaip du šuniukai iškylaudami prieina ežerą, prisipučia guminę valtį, o tada apsižiūrėję susizgrimba, kad nepasiėmė irklų. Tuomet Mauriukas atsiveda dvi varlytes, kurios, irkluodamos kojomis (plaukmenimis), pagelbėja šuniukams plaukti valtimi per ežerą.

#001 Gauriukas ir Mauriukas iškylauja: žiūrėti >>>

Grįžęs iš žurnalo redakcijos, per savaitgalį sparčiai sukūriau antrą istoriją ir jau pirmadienį (1991-05-20) nunešiau „Genio“ darbuotojams naują komiksą – kaip Gauriukas ir Mauriukas grybauja.

#002 Gauriukas ir Mauriukas grybauja: žiūrėti >>>

Pirmi penki komiksai buvo atspausdinti žurnale „Genys“ 1991 metų rugpjūčio–gruodžio mėn. numeriuose. Po to komiksų publikavimas nutrūko – pertrauka tęsėsi iki 1992 metų rudens, kuomet rugsėjo mėn. numeryje (Nr. 9) buvo atspausdintas naujas, šeštas šuniukų nuotykių komiksas. Rugsėjo mėn. istorija pasakoja apie tai, kaip du šuniukai žvejojo.

Mauriuko personažo korekcija
Dviejuose paskutiniuose komiksuose buvo padarytas esminis, kardinalus Mauriuko personažo išvaizdos (galvos) pakeitimas — jo tamsiai rudos ilgo plauko ausys (a la spanielis) pakeistos į trumpo plauko šviesiaspalves (kūno spalvos) ausis (a la Labradoro retriveris).

Jakštas Šarūnas. Gauriuko ir Mauriuko nuotykiai. Komikso personažai prieš korekciją (1991 m.) ir po jos (1992 m.).

Gauriukas ir Mauriukas.
Komikso personažai prieš korekciją (1991 m.) ir po jos (1992 m.).

// Žurnalas spausdino komiksus ne ta eilės tvarka, kuria jie buvo nupiešti, todėl aštuntoje istorijoje (1992 m. lapkričio mėn. numeris (Nr. 11)) matomas seno stiliaus Mauriuko personažas, nors prieš tai atspausdintame komikse (1992 m. spalio mėn. numeris (Nr. 10)) šis personažas jau nupieštas su korekcijomis. //

„Gauriuko ir Mauriuko nuotykiai“ komiksai – žiūrėti >>>

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *