Rokiškis #014

„RO! – KIŠKIS!“ / #014 Epizodas

Rokiškio krašto muziejaus užsakymu 2015 metais buvo sukurtas animuotas (aplikacinė animacija / Motion graphics) komiksas „Ro-kiškis!“.
Tai – Rokiškio miesto (krašto) vardo kilmės legendos (laisva) interpretacija.

Rokiškio miesto vardo kilmės legenda
Senų senovėje, kur dabar iškilęs Rokiškio miestas, plytėjo didelė tanki giria, pilna įvairiausių žvėrių ir paukščių. Kartą čia su savo palyda atklydo medžiotojas vardu Rokas. Medžioklė buvo labai sėkminga – prišaudė daug puikiausių kiškių. Pasistatęs palapinę, Rokas nusprendė iš šitų kraštų niekur nebekeliauti, o įkurti gyvenvietę. Dėl vietos pavadinimo ilgai nesvarstė – sujungė savo vardą su žodžiu „kiškis“. Todėl gyvenvietė, vėliau virtusi miestu, buvo pavadinta Rokiškiu.

* * *

Perskaičius Rokiškio miesto vardo kilmės legendą pirmiausia, ką labai norėjosi pakeisti – kad nebūtų „kraujo praliejimo“ (kad visi kiškiai liktų sveiki ir gyvi). Muziejininkams pritarus buvo sugalvotas ir įgyvendintas kitas variantas – medžiotojas Rokas apgaulės būdu įvilioja kiškius į maišus ir įkalina juos ten.

Tad šis komiksas nėra „tiesioginė“ legendos adaptacija, o įvardijamas kaip Rokiškio miesto vardo kilmės legendos laisva interpretacija.

Animuotas komiksas „RO! – KIŠKIS!“ // Ištrauka. #014 epizodas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *