The Wall – 35

Būna dienų kai pabudęs intuityviai kažką jauti, tarsi šalia kas kantriai laukia, jauti erdvėje prisirpusią mintį, tačiau nesupranti, kas ir kodėl?

Rytas prasideda įprastai: keliesi, eini, ieškai, aktyvuoji, stebi, o tuo metu pasąmonė kiek įmanydama kažką aktyviai siunčia, tačiau niekaip nesupranti, kas taip įkyriai susikaupęs laukia?

O ji nepaliaujamai siunčia ir laukia…

Eini, ieškai, randi, paleidi, klausaisi…

Perklausai vieną kartą, pakartoji, klausaisi dar ir dar kartą…, ir dar,… o po to, staiga, tarsi griūvančios sienos byrėjimas sulėtintai prieš akis…

Pasamonė triumfuoja,…. misija atlikta!…..

minčių proveržis triumfuoja!

Ar ne keistas sutapimas? Kaip tik tas mėnuo, ir diena ta pati, tik 35 metai prabėgę…, o prisiminimai, tarsi vakar tai būtų nutikę….

Ir draugų, bičiulių, prietėlių jauni veidai, šventinė nuotaika, kai visi kalnai tavęs dar laukia…

Siena. Taip, Siena.

The Wall.

Jungtinėje Karalystėje 1979 m. lapkričio 30 d. išleistas Pink Floyd progresyvaus roko albumas (roko opera) „The Wall“.

Albumo koncepcija – žmogaus vieta šiuolaikinėje visuomenėje. Siena simbolizuoja barjerą tarp žmonių, užtvarą, kuri skiria žmones, tai, ką autorių užmanymu reikalinga sunaikinti.

Alano Parkerio filmą Pink Floyd The Wall (1982 m.) pirmą kartą pažiūrėjau tik jau besimokydamas animacijos pagrindų (~1987 m.)…

Roger Waters’as ir Nick Mason’as pamatę BBC TV kanalu parodytą Gerald’o Scarfe animacinį filmą A Long Drawn Out Trip pasiūlė dailininkui (animatoriui) bendradarbiauti.

// Gerald Anthony Scarfe  (g. 1936 m. birželio  1 d.) – dailininkas-karikatūristas, animatorius. Jis – britų grupės Pink Floyd albumo The Wall (1979 m.) dailininkas. //

Pirmas jų bendras darbas buvo trumpametražiai animaciniai klipai Pink Floyd grupės dainoms. Šie klipai buvo rodomi 1977 m. grupės turo metu (In The Flesh).  Dainai Welcome To The Machine buvo sukurtas animacinis video klipas.

Gerald Scarfe sukūrė 1979 m. Pink Floyd albumo The Wall viršelį, iliustracijas, o vėliau (1982 m.) ir animaciją to paties pavadinimo filme Pink Floyd The Wall.

Žinant, kad visa animacija kurta ant celiulioidų (tuo metu dar nebuvo kompiuterinių animacijos programų), tai net ir po tiek laiko vis dar kartais stebiuosi įdėto darbo gausa, žvelgiu su pagarba kūrėjams, kurie animacijos pagalba praplėtė konceptualaus albumo rėmus.

Nors dabartinės technologijos menininkams leidžia kur kas lengviau kvėpuoti ir ženkliai daugiau galimybių yra realizuoti kūrybinius užmanymus, tačiau tuo metu tai buvo išties žavu ir įspūdinga.

Filme apstu daug šaunios ir gražios animacijos, net sunku kažką išskirti, tačiau išpildymo, atlikimo ir sudėtingumo prasme išskirtinos kelios scenos. Viena iš jų – lapas pavirsta žmogumi ir vėl transformuojasi į lapą – daina The Trial (kita savo sudėtingumu net lenkianti lapo sceną – žiedo, o tiksliau moteriškų vilionių, gundymo scena).

Laikas lekia nepastebimai, tačiau ar sienų sumažėjo?

***

Pink Floyd – The Trial

***

Šarūnas Facebook


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *