Ant seklumos

#011 Retrospektyva

1985 metų pradžioje pasirodžiusios mano karikatūrų publikacijos „Šluota“ ir „Švyturys“ žurnaluose neleido užgesti rusenančiai kūrybinei ugnelei. Atspausdintos šešios karikatūros per vieną mėnesį — tikrai gero ūpo užtaisas bet kuriam pradedančiajam karikatūristui. Tad palengva keitėsi požiūris, kuris leido realistiškiau matyti susiklosčiusios situacijos vaizdą, o tuo pačiu pažiūrėti į nesėkmes pozityviai. Atsirado tikėjimas savo galimybėmis, jausmas, kad nenuleidžiant rankų galima skinti savo kūrybinę vagą ir pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Tais metais net „išdrįsau“ pirmą kartą nusiųsti savo darbus į tarptautinę karikatūrų parodą Lenkijoje.

Tačiau.

Po kovo mėnesio publikacijų, tarsi per trafaretą, vėl pasikartojo 1984 m. situacija — tolydžiai nešamos karikatūros į žurnalo „Šluota“ redakciją su pavydėtinu uolumu buvo vėl ir vėl metodiškai atmetinėjamos.

(1985 m. iš pateiktų redakcijai 20-ties karikatūrų tais metais žurnale „Šluota“ atspausdinta tik 3 darbai (+ viena karikatūra iš 1984 m. pluošto darbų) iš viso — 4 karikatūros).

Švytuoklės efektas (spausdina — nespausdina) mane lydėjo kelis metus paeiliui.

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. Pavadėlis / Leasher („Šluota“ (1985 m., Nr. 16)). Juodas tušas / Black ink.

> Pavadėlis / Leasher <
// „Šluota“ (1985 m., Nr. 16). //


Teisybės dėlei reikėtų paminėti, kad dalis mano karikatūrų, atsižvelgiant į redakcijos politiką, tarsi ir objektyviai negalėjo būti spausdinamos, kadangi galiojo neafišuotinas sąrašas temų, kokių darbų žurnalas, dėl cenzūros, nepraleisdavo: smurtinių, religinių, pliekiančių politinę šalies santvarką, sekso, įvairaus pobūdžio diskriminacinių ir dar keleto kitų.

Leidinys priklausė LKP CK sistemai, tad suprantama, kad redakcija turėjo atspindėti ir vykdyti „teisingą politinę kryptį“.

Pvz., nupieštos karikatūros: „pasikoręs vyras ant žmonos supintos plaukų kasos“, „vyras bando uždegti moters šukuoseną, tarsi žvakę“ (žiūr. karikatūrą), „vyras mėto lankus-žiedus ant moters krūtų“ — akivaizdu, jog tokie ir panašūs į juos darbai turėjo mažai šansų išvysti dienos šviesą, tačiau man buvo nė motais, ką galima piešti, o ko negalima — piešiau tai, kas buvo įdomu man pačiam.

Nors už lango bujojo nyki stagnacija, tačiau ore jau buvo juntami pirmieji permainų vėjo šuorai („Amerikos balsas“, „Laisvės“ radijas, BBC — šių radijo stočių klausydavausi nuolat, tad artėjantys permainų ir pokyčių vėjai buvo vis labiau juntami).


// info: M. Gorbačiovas 1985 m. kovo mėn. tapo Generaliniu sekretoriumi, o jau balandžio mėn. Centrinio komiteto plenumo metu buvo priimta „neapibrėžta reformų programa“, kuri buvo Perestroikos sėkla. 1986 m. M. Gorbačiovas inicijavo naują perestroikos (liet. pertvarkos) politiką ir ją lydinčias radikalias reformas. //

 

* * *

Šarūnas Facebook

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *