Atsarginių suolelis

#008 Retrospektyva

Satyros ir humoro žurnalas „Šluota“ buvo įvaizdus leidinys, kur spausdinti savo karikatūras troško kiekvienas karikatūristas, tačiau linksmosios grafikos darbus taip pat spausdino ir kiti populiarūs to meto leidiniai: „Švyturys“, „Jaunimo gretos“, „Nemunas“ ir dar keletas kitų.

Kadangi „Šluota“ beveik ištisus 1984 metus su pavydėtinai užsispyrusiu stropumu atmetinėjo visus mano darbus ir nespausdino jų (trečia ir ketvirta karikatūros žurnale „Šluota“ atspausdinta tik po 9 mėn. pertraukos), pamažėle ėmiau galvoti apie alternatyvius variantus. Sumečiau, kad reikia pabandyti laimę ir pasiūlyti savo karikatūras publikuoti kitiems respublikiniams leidiniams.

Šitai ir sąlygojo atsirasti 1985 m. kelioms publikacijoms žurnale „Švyturys“ (2 karikatūrų ciklai: 4 karikatūros apie krepšinį ir 3 karikatūros apie žvejybą).

„Nuo kamuolio krenta vyrai Šarūno Jakšto piešiniuose“

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. Ginčas / Jump ball. („Švyturys“ (1985 m., Nr. 4)). Juodas tušas / Black ink.

> Ginčas / Jump ball <
// „Švyturys“ (1985 m., Nr. 4). //


Krepšinis nebuvo ta sporto šaka, kuri mane labai jau domino. Tačiau legendiniai Kauno „Žalgirio“ ir tarybinės armijos klubo Maskvos CSKA tarpusavio mūšiai krepšinio aikštelėje (ypač nuo 1981 m., kai į komandą įsiliejo A. Sabonis), tiesiog burte užbūrė. Apskritai 1980–1987 m. krepšinio batalijos „Aukso karštligė“ tarp „Žalgirio“ ir CSKA komandų buvo nuostabūs sporto spektakliai, kuriuos žiūrėjo praktiškai visa Lietuva.


Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. Padavėjas / Waiter. („Švyturys“ (1985 m., Nr. 4)). Juodas tušas / Black ink.

> Padavėjas / Waiter <
// „Švyturys“ (1985 m., Nr. 4). //


Kopiant link išsvajoto aukso, du metus paeiliui kauniečiai pralaimėjo finalo serijas (1983 ir 1984 m.).

1984–1985 m. čempionate „Žalgiris“ jau triuškino maskviečiams. Tarpusavio rungtynėse CSKA nepasiekė nė vienos pergalės. Tris kartus žalgiriečiai buvo stipresni per pirmąjį ir antrąjį etapus, o dar du kartus — finale.

Auksiniai 1985 m., — po ilgokos pertraukos Kauno „Žalgiris“ pagaliau pasidabino Tarybų Sąjungos čempionato aukso medaliais (o po to dar pakartota 1986 m. ir 1987 m.).


Šiame batalijų dėl aukso medalių fone ir prisirpo karikatūrų ciklas apie krepšinį.

Kiek pamenu net vieną piešinį (netiesiogiai) a la inspiravo aukštaūgis krepšininkas Arvydas Sabonis, kurio žaidimas teikė didelį džiaugsmą ir kurio atrakcijas be galo buvo smagu stebėti.

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. Centras / Center. („Švyturys“ (1985 m., Nr. 4)).  Juodas tušas / Black ink.

Centras / Center <
// „Švyturys“ (1985 m. Nr. 4). //


1985 m. sausio mėn. pradžioje nunešiau 9 karikatūras apie krepšinį į žurnalo „Švyturys“ redakciją.

Publikacija „Nuo kamuolio krenta vyrai Šarūno Jakšto piešiniuose“ pasirodė 4-ame žurnalo numeryje (Vasario 27 d.), kuriame buvo atspausdintos 4 karikatūros.

// Po šios karikatūrų publikacijos, nepraėjus net dviems savaitėms, 1985 m. kovo 10 d. Kauno „Žalgirio“ krepšininkai įveikė Maskvos CSKA ir po 34 metų pertraukos tapo TSRS čempionais. //


Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. Metimas / Shooting. „Švyturys“ (1985 m., Nr. 4).  Juodas tušas / Black ink.

> Metimas / Shooting <
// „Švyturys“ (1985 m. Nr. 4). //


// „Švyturys“ — dvisavaitinis visuomeninis-politinis, kultūros ir literatūros iliustruotas žurnalas. Tiražas: 1981 m. — 133 200 egz., 1989 m. — 182 500 egz.). //


 

* * *

Šarūnas Facebook

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *