Riedėjimas kitais bėgiais

#018 Retrospektyva: Riedėjimas kitais bėgiais

1987 metų vidurvasaris tekėjo tarsi ir įprasta vasaros tėkmės eiga. Liepos mėn. antroje pusėje pasirodęs mano autorinis karikatūrų puslapis „Šluota“ žurnale tarsi žymėjo kūrybinio kelio status quo. Kaip kad prasimušęs iš gelmių šaltinis upeliu nuvilnijęs upės link pamažu nutoldamas aprimsta, o jo vandenys ima monotoniškai tekėti įprasta sau vaga, taip ir 1987 m. vasarą kūrybinė gija sroveno jau kiek aprimusia ir įprasta ramia tėkme.

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. > Kulkosvaidis / Machine gun < „Šluota“ (1987 m., Nr. 17)

> Kulkosvaidis / Machine gun <
„Šluota“ (1987 m., Nr. 17)


Žaibas iš giedro dangaus

Tačiau kartais gyvenime taip nutinka, kad staiga ima ir visiškai netikėtai trenkia žaibas iš giedro dangaus apversdamas viską aukštyn kojomis: kartus su vasaros pabaiga laikraštyje „Komjaunimo tiesa“ (dabar „Lietuvos rytas“) perskaičiau skelbimą apie tai, kad planuojama organizuoti animatorių (anuomet — multiplikatorių) kursai Vilniuje, tad visi norintys kviečiami registruotis ir dalyvauti atrankos konkurse.

Animacija, man buvo tarsi antra religija (po karikatūrų), aš ja sirgau nuo pat mažų dienų. Betgi nebuvau stiprus piešėjas, tad vykti kad ir į Maskvą studijuoti animacijos būtų buvę pernelyg lengvabūdiška ir net avantiūriška.

Tačiau kodėl nepabandyti laimės Lietuvoje? Todėl, vos tik tokia netikėtai šauni proga pasitaikė, nedelsdamas sumečiau norįs išbandyti tokią galimybę gimtinėje. Tad nusprendžiau pamėginti, gal pavyks, juolab, kad didelių vilčių nepuoselėjau, tiesiog animacija mane žiauriai masino.

Sėkmingai įveikęs atrankos konkursą, bei išlaikęs egzaminatorių atrankos barjerus, patekau į patį pirmą Lietuvos istorijoje oficialiai organizuotą animatorių kursą.

Traukinys ėmė riedėti padidinta pavara: jau nuo pat Spalio mėn. pradžios, vakarais po darbo, pradėjau lankyti šiuos kursus, kurie vykdavo Kino studijos patalpose (dabar jau nugriautame pastatų komplekse Antakalnio g. gale, Vilniuje).

Šis, tarsi nekaltas rudens pradžios nuotykis (stojamųjų konkurso karuselė) ir po jo sekę pokyčiai, kardinaliai pakeitė gyvenimo tėkmės bėgius.

Rudeninė 1987 m. mano gyvenimo tėkmė jau buvo srauni ir pilna nenuspėjamų posūkių.

Darbas valstybinėje įstaigoje nuo devintos valandos ryto iki šeštos valandos vakaro, po to dar užsiėmimai animacija vakarais po darbo, o taip pat ir net poilsio dienomis, gerokai ištuštino laisvo laiko likučių aruodus.

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. > Vežimėlis / Baby Stroller < „Šluota“ (1988 m., Nr. 6)

> Vežimėlis / Baby Stroller <
„Šluota“ (1988 m., Nr. 6)


Dėl stipriai pakitusio ir padidėjusio užimtumo naujame gyvenimo tėkmės grafike progų karikatūrų piešimui praktiškai nebeliko. Tad nenuostabu, kad nuo 1987 m. liepos mėn. vidurio iki pat 1988 metų pradžios nenupiešiau nei vienos karikatūros. Piešti, suprantama, kad nenustojau, tačiau tuo metu sukurti piešiniai-karikatūros nebuvo skirti publikavimui respublikinėje spaudoje.

Nauji metai — nauji iššūkiai

Susigundęs darbu animacijoje, iš karto po Naujų metų švenčių (1988 m. sausio mėn. pačios pirmos dienos) pradėjau dirbti animatoriumi Lietuvos kino studijoje animacinių filmų padalinyje, kur betarpiškai susipažinau su visa plejada karikatūristų, kurie taip pat anuomet zujo animacijos verpetuose.

Pradėjus dirbti animatoriumi pagaliau atsirado laiko ir karikatūrų piešimui. Todėl jau nuo pat 1988 metų pradžios vėl įnikau jas kurti ir siūlyti įvairiems leidiniams.

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. > Dorovės sergėtoja / Vice Squad < „Šluota“ (1988 m., Nr. 10)

> Dorovės sergėtoja / Vice Squad <
„Šluota“ (1988 m., Nr. 10)


Atspausdintos karikatūros „Vežimėlis“ ir „Dorovės sergėtoja“ kaipsyk buvo tie pirmieji darbai (iš šviežiai nupiešto darbų pluošto), kurie buvo sukurti 1988 m. pradžioje (kai dar gilinausi į animacijos paslapčių klodus, bet jau dirbau animatoriumi).

* * *

1987–1988 m. sąndūroje buvo taip pat nupiešti 3 darbai XIV karikatūrų parodos katalogui (parodai skirtame leidinyje atspausdintas tik vienas darbas: „Autoinspektorius ir konservų atidarytuvas“).

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, cartoon, karikaturen. > Bauda / Car Penalty <
 XIV karikatūrų paroda  (1988 m.).

> Bauda / Car Penalty <
XIV karikatūrų paroda (1988 m.).
// Pažeidus kelių eismo taisykles autoinspektorius
vairuotojo teisių baudų talone komposteriu išmušdavo skylę. //


Karikatūra „Bauda“

Dėl pasikeitusių kelių eismo taisyklių, bei iš principo pakitusios pačios baudų už nusižengimus sistemos, šiais laikais šią karikatūrą daugeliui neįmanoma suprasti. Todėl primenama, kaip tai veikė anuomet:

vairuotojui sovietmečiu pažeidus kelių eismo taisykles autoinspektorius jo vairuotojo teisių baudų talone komposteriu išmušdavo skylę (baudą). Užsidirbus talone trečią skylę (baudą) iš nusižengėlio atimdavo vairuotojo teisės ir jam privalu būdavo iš naujo laikyti kelių eismo taisyklių egzaminus.

// Trijų skylių drausminė sistema veikė nepriekaištingai. Skylė(-s) galiojo nustatytą laiko terminą (dabar jau gerai nepamenu, bet skylė galiojo ar ne metus laiko), tad „užsidirbus“ antrą skylę, vairuotojus tai labai drausmindavo, kadangi galimybė užsidirbti trečią skylę ir egzaminų perlaikymo perspektyva anaiptol nedžiugino, todėl ši sistema prevenciškai veikė gan efektyviai. //

Trys darbai („Autoinspektorius ir konservų atidarytuvas“ „Traiškantis automobilius katinas“ bei „Bauda“) buvo eksponuojami Lietuvos XIV karikatūrų parodoje.

 

* * *

Šarūnas Facebook

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *