Pamautas ant kabliuko

#049 Retrospektyva: Ant kabliuko

Profesionalas ir mėgėjas
Šioje retrospektyvos publikacijoje vartojami du raktiniai žodžiai — profesionalas ir mėgėjas. Pastarasis žodis šioje publikacijoje nėra traktuojamas menkinančia ar žeminančia prasme. Tiesiog jo vartojimas tekste sietinas su apibūdinimu žmogaus, neturinčio meninio (dailė) išsilavinimo.

  • profesional|as, profesionalė dkt. žmogus, kuris turi profesiją, iš jos verčiasi; geras specialistas; priešingai mėgėjas.
  • mėgėj|as, mėgėja dkt. 2. kas kuo užsiima ne kaip profesionalas: Daržininkas, fotografas mėgėjas mėgėjų sportas. mėgėjų kinas Žiūrėk: [mėgti].

// Pasaulyje apstu pavyzdžių kai savamokslis menininkas mėgėjas pakrauna malkų tituluotiems profesionalams: Polis Gogenas, Vincentas Van Gogas, Kazys Šimonis. //


2000 m. sukūriau pirmą interaktyvią Flash animacinę karikatūrą „Hooked Worm“ („Ant kabliuko“).
Frazė anglų kalba (“Even a hooked worm can turn!”) suteikė tinkamą akcentą.
// Laisvas vertimas: „Kiekvienas pamautas ant kabliuko sliekas gali smogti (atgal)!“ //

Animuota video karikatūra „Ant kabliuko“ (2000 m.).
The animated caricature „Hooked Worm“.
// Šiame video pateiktas redaguotas variantas (panaikinti funkciniai mygtukai ir interaktyvi navigacija). //


Profesionalas ir mėgėjas
Praeito šimtmečio paskutiniame dešimtmetyje ypač spartus kompiuterinių technologijų proveržis bei programinės įrangos veržlus kūrimas sąlygojo tai, kad rinkoje atsirado didžiulė įvairialypių skaitmeninių įrenginių gausa, kas savo ruožtu nulėmė eksponentinio kūrybiškumo augimą net ir a la „sekretorių“* tarpe.

// *anksčiau neretai sekretorėmis įdarbindavo ką tik mokyklos suolą baigusias trinti abiturientes, kurios neturėdavo jokios darbo praktinės patirties. //

Kompiuterinių technologijų spartus vystymasis, visuotinė kompiuterizacija, artėjant naujam tūkstantmečiui sukėlė savotišką perversmą: atėjo metas, kai jau bet kurios meno srities kūrėju galėjo staiga patapti praktiškai kožnas pasaulio plebėjas (tame tarpe netgi ir tas, kuris neturėjo elementarių bazinių dailės pagrindų žinių, bei meninių sugebėjimų). Faktiškai neliko jokių tabu – visi ėmė šokti, kas kaip mokėjo.

Tad visatos piliečiai, net ir neturintys elementarių žinių apie dizainą, spalvų derinius, kompoziciją, objektų perspektyvą uoliai ėmė patys kurti meninį turinį – vizitines korteles, logotipus, emblemas, etiketes, firminius blankus ir net! animaciją.

Todėl akivaizdu, kad pasipylus, lyg iš gausybės rago menininkų mėgėjų armijai, profesionalūs kūrėjai buvo palaipsniui išstumiami (užgožiami) iš priešakinių forpostų dėl vis labiau didėjančios mėgėjų „vizualinio triukšmo“ invazinės lavinos.
// vizualinis triukšmas – nepageidaujamo (blankaus, banalaus, nekokybiško) turinio vaizdinė medžiaga. //

Reklamos paslaugų laukas stipriai deformavosi, kadangi daugel įmonių įsteigė savo reklamos skyrius (padalinius), kurie rūpinosi savo poreikius tenkinančiu reklaminiu turiniu. Be didesnio vargo net jau ir sekretorės gebėjo! sumaketuoti įmonės blanką, vizitinę kortelę,.. logotipą…

Unikali situacija susiklostė prieš naują tūkstantmetį – įgyvendinti kūrybinius sumanymus tapo kur kas paprasčiau ir lengviau nei anksčiau, kadangi atsirado virtinė naujų techninių galimybių bei stipriai prasiplėtė ankstesnių spektras, o užsakymų upeliai su kiekviena diena vis labiau seko.

Kompiuteriai didelius grafinius failus vis dar „kramtydavo“ lėtai ir nuobodžiai ilgai, o ką jau kalbėti apie 3D grafiką, kuriai kurti reikalingi buvo ženkliai galingesni duomenų apdorojimo resursai.

// Dabar tai skamba neįtikėtinai, bet vieno! gigabaito laikmena — Jaz draive įrenginys (išorinė duomenų laikmena) — anuomet (~1995 m.) atrodė kažkas nerealaus: tuo metu dar daugelis naudojo visokius floppy ir kitus magnetinių laikmenų diskelius, kurių atminties talpa šiais laikais tik juoko priepolio bangas sukeltų. //

Bet palaipsniui viskas greitėjo geometrine progresija.

Tūkstantmečių sandūroje nesudėtingą animaciją kurti buvo jau ženkliai paprasčiau — tam nebuvo reikalingi nei galingi bei brangūs įrenginiai, nei dideli darbo jėgos resursai, kadangi rinkoje atsirado įvairiausių animacijos kūrimo paketų, kurie atskirus gamybos procesus stipriai supaprastino (unifikavo). Atėjo metas, kai labai pasistengus net paprasčiausiu (nemokamu) grafiniu paketu galima buvo iškepti judančių vaizdų seką. Netgi ir vienas individualiai dirbantis autorius, pasitelkęs į pagalbą naujas animacijos kūrimo technologijas, galėjo be vargo savistoviai sukurti animaciją. Tuo tarpu dar vos tik prieš kokį nepilną dešimt metų atgal animaciją sukurti vienam žmogui buvo praktiškai „misija neįmanoma“. Prabėgo tik vos keli metai (3–5 m.), tačiau skaitmeninės technologinės naujovės kardinaliai, neatpažįstamai bei negrįžtamai pakeitė animacijos kūrimo procesą.

Pirmoji animacinė interaktyvi karikatūra „Ant kabliuko“
Knietėjo pačiam pabandyti ir savistoviai sukurti vieną kitą nesudėtingos animacijos kūrinėlį. Tada ir gimė mano pirmoji animacinė interaktyvi karikatūra „Ant kabliuko“ (2000 m.).

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, Cartoon, Karikaturen, Caricatura.
> Ant kabliuko / Hooked Worm<

> Ant kabliuko / Hooked Worm <
// „Kiekvienas pamautas ant kabliuko sliekas gali smogti (atgal)!“ //
// “Even a hooked worm can turn!” //
// Kadras iš vėlesnės animacinės versijos. //


Video kūrimo bumas
Ilgainiui skaitmeninės technologinės naujovės nuklojo kelią naudoti animaciją kuriant tuo metu dar visai šviežios pakraipos įvairiarūšę produkciją: animuotos iliustracijos, sveikinimo atvirukai, animaciniai baneriai, judantys paveiksliukai tinklapiams, reklaminio pobūdžio animaciniai multimedijiniai projektai, animacinės prezentacijos ir kita.

Naujame tūkstantmetyje, kai išmaniuosiuose telefonuose atsirado didelės raiškos vaizdo kameros, visi visatos piliečiai staiga tapo ne tik dizaineriais, dailininkais, fotografais, rašytojais,.. bet ir kino operatoriais ir net kino režisieriais.
Ir tuomet pasipylė garso bei vaizdo įrašų (video) srautas, tarsi stichinis tornado šėlsmas, kuris įsiurbė viso pasaulio piliečius į video kūrimo bumą.

Šiuolaikinių skaitmeninių technologijų pagalba nūnai net daugiabučio namo virtuvėje galima sukurti pusėtinai padorų kino filmą… — o prieš kokius 30 metų atgal visa tai skambėtų kaip mokslinės fantastikos knygos ar filmo siužetas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *