„Skanaus!..“ III dalis

#048 Retrospektyva: „Skanaus!..“ III dalis

Daugkartinio atmetimo karikatūra „Skanaus!..“ III dalis.
Susijusios publikacijos:
Retrospektyva #007
Retrospektyva #040

► Prikėlimas iš užmaršties
1996–1998 metų ruožas buvo labai intensyvus permainų laikotarpis darbe: tradicinę celiulioidinės animacijos gamybos technologiją negrįžtamai pakeitė kompiuteriniai animacijos kūrimo įrankiai. Reikėjo „nuo nulio“ įsisavinti kompiuterines technologijas, išmoki valdyti visiškai kitokius animacijos kūrimo operacijas, gamybinius procesus. Per palyginti trumpą laiką išmokau bei įsisavinau skaitmeninio piešimo pagrindus, perpratau skaitmeninio piešinių „apdorojimo“ niuansus, o gausi vykdytų reklaminių užsakymų patirtis 2D animacinės produkcijos fronte suteikė begalę naujų vertingų žinių tuo metu man visiškai naujoje skaitmeninio meno (Digital art) srityje.
Štai tada ir sunoko noras sukurti karikatūrą pasitelkus 2D skaitmeninio piešimo įrankius, išnaudoti jų teikiamas, galbūt, net beribes galimybes, įvairius techninius privalumus, kurie savaip unikalūs, nes jų realiai net nėra tradicinio piešimo priemonių paletėje.

►Pirmoji 2D karikatūra
1998 m. rudenį pirmajam skaitmeninio spalvinimo pabandymui išsirinkau kadaise jau nupieštą kontūrinį piešinį „Skanaus!..“ Būtent šio piešinio pasirinkimą visų pirma lėmė tai, kad jo mintis (idėja) net ir prabėgus solidžiai 14 metų laiko atkarpai man neatrodė menkavertė, o antra — nereikėjo piešti karikatūros „nuo nulio“.
Kai sprendimai priimti, belieka juos tik įgyvendinti. Taigi, nuskenavau dar 1990 m. nupieštą kontūrinį piešinį ir ėmiau jį spalvinti. Pamenu, kad buvo šiokių tokių abejonių, ar pavyks/sugebėsiu išgauti norimą matyti įsivaizduojamą rezultatą, tačiau palengva įsivažiavau ir su kiekviena diena piešinys darėsi vis dailesnis, o mano skaitmeninio piešimo įgūdžiai su kiekviena diena tobulėjo. Net ir pats pirmas spalvinimo etapas (atskirų personažų plotų užliejimas skirtingomis spalvomis) nuteikė optimistiškai. Imponavo nepalyginamai didesnis piešimo įrankių pasirinkimas, visiškai naujos piešimo galimybės (spalvinimas sluoksniais; spalvų sluoksnių tarpusavio sąveika; paprastas bei greitas nereikalingų sluoksnių panaikinimas ir pan.). Kerėjo galimybė tarpusavyje kartu jungti skirtingas skaitmeninio piešimo technikas, žavėjo gausi įvairialypės samplaikos galimybių paletė ir platus diapazonas jas kartu jungti; magino nenuspėjama jų tarpusavio veikmė (aerografas, pieštukas, teptukas, kempinė, trintukas). O ypač patogu buvo tai, kad nepatinkantis spalvinis potėpis panaikinamas be ypatingo vargo — tiesiog dviejų klavišų kombinacija atšaukiamas taip lengvai, tarsi nusispjauti per petį.
Taigi, pirma skaitmeninė spalvota karikatūra (1998 m. ruduo) buvo visai naujas žingsnis mano kūrybiniame (karikatūros) kelyje.

Jakštas Šarūnas. Karikatūra, Cartoon, Karikaturen, Caricatura.
// Skanaus!.. / Bon Appetit!..

> Skanaus!.. / Bon Appetit!.. <
// Pirmoji 2D spalvota karikatūra sukurta skaitmeniniais piešimo įrankiais (1998 m. ruduo). //


Patirtis kuriant savo pirmą karikatūrą skaitmeninėmis piešimo programomis akivaizdžiai liudijo 2D piešimo esminius privalumus: universalumas, naujų galimybių spektras bei piešinio kokybė (lyginant su mano gebėjimais spalvinti akvarelės technika), todėl tradiciniai dažai ir teptukai kaipmat buvo patraukti į šalį.

►Nostalgija arba bangomūša į krantą
Prabėgo nemažas laiko tarpas nuo tos pirmos skaitmeninės karikatūros sukūrimo dienos, kai pabudo noras, nors ir trumpam, vėl piešti piešinius tradiciniais piešimo įrankiais. Tai buvo trumpalaikė atkarpa, kuomet karikatūrų parodoms-konkursams nupiešiau keletą karikatūrų, kurių sukūrimui panaudojau mišrią tradicinio piešimo techniką (akvarelės, kreidelės ir spalvoti pieštukai). Ir nors karikatūros buvo piešiamos bei spalvinamos ant akvarelinio popieriaus, tačiau galutinis piešinio redagavimas vis vien buvo užbaigiamas skaitmeniniu 2D būdu.
Tarsi bangavimas į krantą — širdžiai miela karts nuo karto vis ką nors papeckelioti ir tradicinėmis piešimo priemonėmis. Pastaruoju metu dažniausiai tai būna spalvotais pieštukais sukurti piešiniai. Taip ir ritasi bangų mūša į krantą – piešinys 2D, piešinys spalvotais pieštukais, piešinys 2D, piešinys…

► p.s.
Vienas dalykas nenustoja kaitinti atskirų autorių (skirtingų stovyklų) galvas — vis dar besitęsiantis ginčas, netgi sakyčiau savotiška priešprieša — kas yra geriau, kas yra vertingiau — ar piešimas tradicinėmis dailės priemonėmis, ar skaitmeninis piešimas.

Skaitmeniė tapyba

Kuriant karikatūras, mane vienodai žavi tiek tradicinės piešimo priemonės, tiek ir skaitmeninis (rastrinis, vektorinis) piešimas (2d, 3D).
Išties keista nuolat girdėti oponuojančių stovyklų priešpriešą šiuo klausimu. Nesu nei vienos, nei kitos stovyklų šalininkas. Dažnai nesidomėjimas naujovėmis, nemokėjimas disponuoti naujų technologijų teikiamais privalumais sėja abejonių grūdą. Netgi didžiausi 2D piešimo priešininkai, išbandę skaitmeninį piešimo būdą, po to kur kas palankiau ima jį vertinti.

Nėra prasmės dalyvauti nevaisinguose ginčuose, juolab, kad dažnai piešimo technikos persipina ir net sunku identifikuoti, kokiai kategorijai (kuriai stovyklai) priskirti piešimo būdą, jeigu, pavyzdžiui, eskizai piešiami ant popieriaus, kontūruojama ant popieriaus, dalis piešinio spalvinama ant popieriaus (pvz., spalvotais pieštukais), o galutinis grafinio vaizdo redagavimas užbaigiamas skaitmeninės grafikos įrankiais…

Mano galva kur kas svarbiau yra karikatūros idėja, mintis nei kokiu būdu ji atlikta. Kiekviena piešimo forma turi savo pliusų ir minusų, kiekviena iš jų savaip žavinga ir miela akiai. O mokėjimas piešti įvairiais būdais — ne trūkumas, bet privalumas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *