Sugertukas

#003 Retrospektyva

Karikatūras (kiek „rimtesnius“ humoristinius piešinius) pradėjau piešti dar trindamas mokyklos suolą. Veikiausiai daugelio karikatūristų pradžiamokslio ABC — vaikystėje išpieštos namų bibliotekos knygos (ar net sienos), vėliau išpaišyti visi mokykliniai sąsiuviniai, vadovėliai, o ką jau kalbėti apie sugertukus!*
Savotišku savo kūrybiniu debiutu veikiausiai galėčiau įvardinti pirmą „ekspoziciją“ mokyklos sienlaikraštyje. Dabar gerai jau nepamenu, kuriais tai metais buvo (~1976–1977 m.), bet tikrai gerai prisimenu, kad tai buvo kažkurių Naujųjų metų išvakarėse. Mokykloje man buvo pasiūlyta „apiforminti“ Naujųjų metų šventei skirtą sienlaikraštį (o tiksliau būtų — mokyklos skelbimų lentą, kuri kabojo pastato viduje, prie pat įėjimo į mokyklą durų, kad ir ji atspindėtų šventinę nuotaiką).
Renginiui nupieštų piešinių beveik neprisimenu, tik išlikę atskirų vaizdų pabirusios nuotrupos — Senis Šaltis ir raudoni spalviniai potėpiai (naujametinių humoristinių piešinių-karikatūrų ciklas).
Taip jau susiklostė, kad Naujieji metai tapo savotišku kūrybiniu talismanu: pirmoji atspausdinta karikatūra respublikiniame leidinyje — taip pat skirta Naujųjų metų šventei.

► Retrospektyva #001 Pirmoji atspausdinta karikatūra >>>

Jakštas Šarūnas. Ankstyvieji spalvinimai. Senis Šaltis.  (XX amžiaus 8-to dešimtmečio antra pusė).

Ankstyvieji spalvinimai: „Senis Šaltis“ (tušas, guašas, flomasteriai).
(XX amžiaus 8-to dešimtmečio antra pusė).


*Sugertukas – sugeriamojo popieriaus lapelis, dedamas į mokyklinius sąsiuvinius.

 

* * *

Šarūnas Facebook

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *