Šluota

#002 Retrospektyva

Šluota, 1984 m. Balandis…

Satyros ir humoro žurnale „Šluota“ debiutavau tik praėjus 3 m. ir 4 mėn. nuo to laiko kai savaitraštyje „Kalba Vilnius“ (1980 m.) buvo atspausdinta mano pirmoji karikatūra respublikiniame leidinyje. Iki to laiko buvau įsitikinęs, kad žurnale „Šluota“ spausdinami tik profesionalių dailininkų darbai. Iki šiol taip ir nesuprantu, kodėl man tuo metu taip atrodė. 1984 m. pradžioje kažkas mane patikino, kad žurnale „Šluota“ spausdinami ne vien tik profesionalių dailininkų darbai (esu beveik tikras, kad tai buvo Z. Šteinys).

1984 m. vasario 15 d. į žurnalo „Šluota“ redakciją nunešiau savo 7 karikatūras. Redakcijoje susitikau su A.Pakalniu. Trumpai su juo pasišnekėjome. Man buvo įteiktas darbų pristatymo grafikas. Taip pat gavau ir žodinę instrukciją: kokių darbų leidiniui reikia, o kokių karikatūrų net neverta nešti. Taip ir prasidėjo mano „Ilga kelionė per Šluotą“…

 

„Šluota“, 1984 m., Nr. 7 viršelis.

1984 m. balandžio mėn., 7-ame žurnalo „Šluota“ numeryje,  rubrikoje „Pradedančiųjų kampelis“ buvo atspausdinta mano pirmoji karikatūra „Šluotos“ žurnale.

„Šluota“, 1984 m., Nr. 7. Karikatūra „Vartininkas“.

 

2011 m. Karikatūra „Vartininkas“ po korekcijų.

Nors 1984 metais į žurnalo „Šluota“ redakciją vis nešiau ir nešiau naujas savo karikatūras (1984 metais į „Šluota“ redakciją buvo nunešta viso 15 mano karikatūrų), tačiau tais metais šiame satyros ir humoro žurnale tebuvo atspausdintos tik dvi mano karikatūros. Tada dar naiviai tikėjau, kad tik sąžininga kolegų tarpusavio konkurencija nulemia karikatūrų pasirodymą žurnalo puslapiuose. Tik kiek vėliau išaiškėjo, kad „Šluota“ redakcijoje švelniai tariant „Visi yra lygūs, bet kai kurie yra lygesni už kitus“. Todėl po praktiškai beveik „sausų“ metų, 1985 m. ėmiau „belstis“ į kitus leidinius, kurie taip pat spausdino karikatūras.
// 1985 m. pirma publikacija mėnesiniame žurnale „Švyturys“:
Retrospektyva #008 (Atsarginių suolelis) //

* * *

Debiutas per prievartą – „Vakarinės naujienos“

Dabar tai tik šypseną kelia, bet tuo metu tai šiek tiek slogų įspūdį paliko atskirų redakcijos narių vienoki ar kitokie poelgiai. Pvz., viena iš tais metais nuneštų į „Šluota“ redakciją 15 karikatūrų, manęs net neinformavus ir neatsiklausus (ydinga, bet giliai įsišaknijusi to meto 3-jų redakcijos narių praktika), buvo atspausdinta sostinės vakariniame laikraštyje „Vakarinės naujienos“.

Ir vėliau ne vieną kartą teko susidurti, kai nuneštos į žurnalo „Šluota“ redakciją karikatūros atsidurdavo (buvo atspausdinamos) visai kituose leidiniuose (apie tai net neinformavus autorių).

Retrospektyva #005 (Debiutas per prievartą – „Vakarinės naujienos“)

* * *

Karikatūrų paroda

Kaip kad vėlyvoki debiutai respublikinėje spaudoje, lygiai taip pat vėlai (palyginus) debiutavau ir kasmetinėje Balandžio 1 d. Respublikinėje karikatūrų parodoje Vilniuje (1986 m.).

 

* * *

Šarūnas Facebook

2 thoughts on “Šluota

  1. Sveiki , gal žinote Šluotoje dirbusių dailininkų pavardes 1968 – 1980 m ? Būčiau labai dėkingas .

  2. „Šluota“ redakcijoje dirbusių dailininkų pavardės, taip?
    „Šluota“ redakcijoje yra dirbę šie dailininkai (1968–1980 m.): R.Palčiauskas, A.Šiekštelė, A.Cvirka, A.Pakalnis, K.Šiaulytis.
    R.Palčiauskas meniniu redaktoriumi dirbo, mano galva, iki 1968 m. Iš jo šias pareigas perėmė A.Šiekštelė (jeigu aš neklystu, nes galėjo dar būti kažkoks laiko tarpsnis, kai šiose pareigose dirbo ir A.Kazakauskas (veliau ilgametis „Mūsų gamta“ meninis redaktorius)). Kai A.Šiekštelė perėjo dirbti į televiziją, veikiausiai tada jį pakeitė A.Cvirka ir prisijungęs į porą A.Pakalnis, o vėliau prie jų prisijungė dar ir K.Šiaulytis. Vienu metu jie visi trys ir dirbo redakcijoje (iki subyrant jai).
    // Tik dėl A.Kazakausko nesu tikras (nežinau), tačiau jis labai tikėtina, kad galėjo „Šluota“ redakcijoje kažkuriuo metu dirbti (apie +/- 1968-1970 m.). Reikia pasitikslinti. //

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *